Medvedica s troma mláďatami sa túla po Tatrách

23.07.2007 Poprad

Tatranská Lomnica 23. júla (TASR) - Medvedica s troma mladými sa túla v okolí Skalnatého plesa, Zamkovského chaty, Hrebienka a Smokovca. I keď do blízkosti ľudských obydlí si zatiaľ trúfa iba v noci, návštevníci TANAPu ...
\"Pravdepodobne ide o medvedicu, ktorej mláďa nedávno uviazlo v kontajneri v Dolnom Smokovci. Štvoricu medveďov sledujeme už dlhšie. Zatiaľ nedošlo k vážnejšiemu incidentu či stretu s človekom. Ich apetítu však podľahol sklad materiálu pre Zbojnícku chatu, ktorý je na Hrebienku, \" informoval zoológ Štátnych lesov (ŠL) TANAPu Jozef Kováč.
Podľa odhadov žije na území TANAPu približne 80 medveďov. Dospelé zviera potrebuje teritórium s rozlohou dva- až päťtisíc hektárov, takže problematickí jedinci sa občas objavia aj v blízkosti obydlí či chát. Pod rastúci počet kontajnerových medveďov sa podpisujú aj ziskuchtiví zberači lesných plodov, ktorí oberajú lesnú zver o prirodzenú potravu.
Do kategórie \"kontajnerových\" patril napríklad dvojročný medvedík, ktorého pracovníci ŠL TANAPu odchytili začiatkom júna. Radí sa k nim aj \"tuláčka\" s troma medvieďatami, ktorá môže naučiť kontajnerovému spôsobu života svojich potomkov.
 

Vyberte región